SPORT ȘI MEDIU: CUM PRACTICĂM SPORT ÎNTR-UN MOD RESPONSABIL?

Sport și mediu: cum practicăm sport într-un mod responsabil?

Sport și mediu, practicarea responsabilă a sportului. Despre ce vorbim cu adevărat?

Pentru că sportul înseamnă, înainte de orice, bunăstare și plăcere, fiecare trebuie să-l poată practica liber, într-un mediu sănătos. De aceea, este important să ne protejăm terenul de practică, pentru a permite unui număr cât mai mare de persoane să practice sport într-un mod durabil.
În fiecare zi, activitățile noastre au un impact asupra mediului și practicile sportive fac parte dintre acestea. Atunci când vorbim despre protejarea mediului, ne gândim în mod natural la poluarea generată de deplasările noastre. Atunci da, deplasarea cu bicicleta spre locul de muncă este, de exemplu, un gest eco-responsabil, dar știai că este posibil să reducem amprenta noastră ecologică și în alte moduri?
Urmează ghidul nostru! Avem câteva idei pe care vrem să ți le propunem! 🙂

1. Deplasarea, câteva idei și bune practici

Mașina este un mod de transport pe care îl cunoaștem cu toții și, totuși, nu are decât câteva avantaje. În medie, o mașină conține rar mai mult de o persoană per deplasare. Și asta costă! Asigurare, întreținere, carburant… Și trebuie s-o spunem – nu este prea eco! 😉
Atunci care sunt alternativele pentru a evita să ne deplasăm cu mașina?

În primul rând, pentru aceia care nu au altă posibilitate de deplasare, decât cu mașina, o soluție ar fi să se deplaseze mai multe persoane cu aceeași mașină! Sunt numeroase platforme și aplicații sau, poate, poți merge împreună cu un coleg/o colegă de serviciu. Nu ezita să te informezi sau să vorbești cu colegii tăi despre asta. Câțiva dintre ei locuiesc, poate, aproape de tine și vor fi încântați să aibă companie pe drum!
Apoi, pentru cei care locuiesc în oraș, îți propunem să mergi pe jos sau cu bicicleta! Există multe avantaje benefice pentru sănătatea ta!
Chiar dacă nu este posibilă realizarea întregului traseu în acest fel, îți va permite, poate, fie să ajungi la transportul în comun, fie să ajungi la serviciu odată ce ai ieșit de la metrou. Pentru că, da, problema este că nu te va conduce până la ușa biroului.

Și dacă ai încerca un exemplu de traseu? Să începem prin partajarea mașinii cu cineva care te va lăsa într-o zonă de unde poți lua metroul, tramvaiul sau autobuzul. Depliem, apoi, trotineta sau bicicleta pliabilă când coborâm din transportul în comun și pornim la drum până la serviciu. O deplasare cu un cost mai mic, care îți va permite să te oxigenezi și să protejezi mediul. Și pentru aceia dintre voi care spun că nu le place să pedaleze, rămâne posibilitatea de a merge pe jos.

Deci, recomandarea noastră: GATA cu ambuteiajul, hai să începem să ne bucurăm de mișcarea în aer liber!

SPORT ȘI MEDIU: CUM PRACTICĂM SPORT ÎNTR-UN MOD RESPONSABIL?
SPORT ȘI MEDIU: CUM PRACTICĂM SPORT ÎNTR-UN MOD RESPONSABIL?

2. Sport și protejarea naturii – da, este posibil! 

Activitățile noastre sportive pot provoca distrugeri în natură. La plimbare și drumeție, de exemplu, nu sunt rare momentele în care dăm peste deșeuri, care se vor degrada după mai mulți ani. Atunci de ce să nu le strângem? Este un gest minor, eco-responsabil, care poate reda strălucirea spațiilor noastre de plimbare. Se numește „plogging”. Plogging este o practică sportivă din țările scandinave, care îmbină alergarea cu colectarea deșeurilor. Aceste persoane, de orice nivel, aleargă în ritmul deșeurilor întâlnite în parcursul lor. Adună chiștoacele, cutiile și alte ambalaje plastice: suntem departe de un marș de performanță, dar este o metodă foarte eficientă de a îmbina sportul și dezvoltarea durabilă.

Această practică se poate declina în orice activitate practicată în exterior: înot eco, alergare eco, drumeție eco. Tot ce ne putem imagina atunci când strângem deșeurile și le aruncăm într-un container special.

Aceste gesturi mici, eco-sportive, deja fac parte, poate, din activitățile tale zilnice! Îți dorești să împărtășești cu noi experiența ta? Scrie-ne în comentarii!

SPORT ȘI MEDIU: CUM PRACTICĂM SPORT ÎNTR-UN MOD RESPONSABIL?

3. Alegerea și întreținerea echipamentului tău, pentru a proteja planeta

De la alegerea echipamentului tău, până la întreținerea lui, este loc să ne gândim și la un aspect „eco friendly”. Fiecare produs sau echipament presupune un impact mai mic sau mai mare asupra mediului, de la momentul conceperii, la comercializare. Ne dorim să te ajutăm să alegi produsele potrivite și adaptate nevoilor tale. Și pentru a te ajuta, magazinele Decathlon conțin informații despre impactul fabricării produselor.

Și asta nu este tot! Da, adesea, atunci când mașina nu mai merge sau un echipament s-a rupt, ne gândim că aceasta este finalul. Ei bine, nu! Te ajutăm să-ți repari produsul în atelierele noastre sau prin videoclipuri cu tutoriale simple, încât să-l poți repara chiar tu.

Să luăm un exemplu cu acest combinezon de surfing care s-a rupt. Nu este încă de aruncat la gunoi, pentru se poate repara simplu, cu ajutorul unui lipici și a unui cârlig de rufe. 🙂

SPORT ȘI MEDIU: CUM PRACTICĂM SPORT ÎNTR-UN MOD RESPONSABIL?

4. Ocazia de a încheia o afacere bună!

Am vorbit despre reparare, dar te-ai gândit la second hand? Este, adesea, o bună oportunitate să avem un produs de calitate la cel mai mic preț.

Second hand nu este, deci, o idee rea dacă îți dorești să economisești!

Iar pentru cei mai îndemânatici, nimic nu vă oprește să recuperați echipamente deja folosite și să le decorați după bunul plac!

Deci, unde îți vei găsi viitoarea bicicletă sau rachetă de tenis? La Trocathlon – programul din magazinele noastre care îți permite să cumperi sau să-ți vinzi bicicleta direct în magazin.

Sunt, prin urmare, numeroase gesturi care îți permit să ai grijă de terenul nostru de joc. Unele dintre aceste practici pot fi integrate în activitatea zilnică. Pentru a descoperi mai multe, accesează dosarul nostru cu sfaturi despre sport și mediu.