3.Lacuri de acumulare din românia
Lacurile de acumulare sunt lacuri artificiale, create prin ridicarea de baraje pe cursul apelor curgătoare (râuri sau fluvii) și situate în amonte de hidrocentrale. Rolul principal al acestor întinderi de apă este de a oferi acces la o rezervă de apă, necesară producerii energiei.
Alte utilități pe care le generează lacurile de acumulare: alimentarea cu apă a localităților din zonă, regularizarea debitului apei în aval sau utilizarea în scop turistic a luciului de apă.
Iată care sunt cele mai spectaculoase lacuri de acumulare din România:
3.1. Lacul Vidraru
Lacul Vidraru, cunoscut și sub denumirea de la lacul Argeș (datorită formării sale pe râul omonim), este al treilea cel mai mare lac de acumulare din zona montană a României, după lacul de acumulare Bicaz și lacul de acumulare Motru. Suprafața sa este de 893 ha.
Lacul Vidraru se află situat la o altitudine de 830 m, măsurând o adâncime maximă de 160 m. De la barajul acestuia, pe Transfăgărășan, drumul te poartă apoi spre Lacul Bâlea, coborând apoi pe Valea Bâlii, la cabana Bâlea Cascadă.
După ce te-ai bucurat de priveliștea încântătoare a acestui lac de acumulare, drumeția montană în această zonă poate continua către alte obiective interesante: Mănăstirea Curtea de Argeș, Salina Ocnele Mari, Mănăstirea Nămăiești, Mănăstirea Govora sunt doar câteva dintre acestea.
Situat între munții Frunții și Ghițu, lacul de acumulare Vidraru adună apele mai multor râuri din acest areal, precum Capra, Buda, Cernatul, Vâslanul, Topologul, Valea lui Stan sau Limpedea, cu un debit total de aproximativ 5.5 ml / s.
3.2. Lacul Bicaz
Lacul Bicaz, cunoscut și sub denumirea Izvorul Muntelui, este un lac de acumulare din județul Neamț, situat sub crestele spectaculoase ale masivului Ceahlău.
Asadar, zona este una prielnică pentru drumeții, dar și pentru alte oportunități de distracție pe care le oferă acest lac: pescuit, plajă și sporturi nautice, fiind, de altfel, singurul lac din zona Moldovei ce permite astfel de activități pe apă.
Adâncimea maximă a acestui lac de acumulare, situat pe cursul mijlociu al râului Bistrița, este de 97 m. Pentru a ajunge la baraj dinspre Piatra Neamț, distanța rutieră pe care trebuie să o parcurgi este de aproximativ 35 km.
Atracțiile turistice din zona lacului Bicaz sunt unele dintre cele mai frumoase din țară: Cheile Bicazului (30 km), Băile Borsec (56 km), Lacul Roșu (64 km), Cetatea Neamțului (67 km), precum și celebrele mănăstiri din județul Neamț: Agapia, Văratec, Sihăstria și multe altele.
3.3. Lacul Văliug
Aflat la poalele Munților Semenic, lacul de acumulare Văliug (Gozna) (600 m altitudine) se află într-o zonă preferată atât de cei care doresc să se bucure de apele sale, cât și de pasionații de drumeții montane.
Lacul Văliug (Gozna), denumit după numele comunei din apropiere, este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din Banatul Montan, vara, pentru activități specifice sezonului cald, iar iarna, pentru pârtiile din imediata vecinătate.
Construit pe râul Bârzava în anul 1909, lacul de acumulare Văliug (Gozna) are o suprafață de 12.6 ha și o adâncime maximă de 25 m. Peisajul este unul de vis: apele curate ale lacului oglindesc pădurile de foioase și conifere de pe țărmurile sale. Iată un cadru excelent pentru a înnopta la cort!
În zona lacului, alte atracții turistice sunt ideale pentru drumețiile de o zi pe care le planifici în acest colț al țării. Mergi pe drumul forestier ce urmărește cursul râului Bârzava, pentru a ajunge la Peștera Comarnic, iar pe platoul Semenic de pe muntele omonim descoperi la pas schitul “Sfântul Ilie”
De pe platoul Semenic, panorama lacului Văliug (Gozna) este deosebită. Nu uita să iei cu tine în rucsac aparatul foto, pentru că minunățiile Banatului Montan surprind la tot pasul.