Trasee cu plecare din Predeal
🏕️ Predeal – Complexul turistic Susai
Pentru a ajunge la intrarea în traseul spre Cabana Susai trebuie să traversăm pitorescul Predeal până la fosta cabană Cioplea.
Intrarea în traseu se face la finalul drumului asfaltat (bd. Libertății, continuat cu strada Poliștoaca) unde drumul cotește 180 de grade pentru a intra în pădure.
De aici se urmează marcajul cu cruce roșie, care urcă domol până la întâlnirea cu traseul marcat cu punct albastru. De aici continuăm pe punct albastru.
În continuare se merge prin pădure, poteca fiind clară. Sus, în Poiana Susai ocupată de complexul cu același nume, poteca o ia spre stânga, pe lângă gardul complexului.
Durata traseului este de aproximativ 2 – 2,5 ore cu o diferență de nivel de 310 m.
Traseul este recomandat copiilor obișnuiți cu mișcarea și dispuși la o plimbare mai lungă. Poate fi parcurs pe tot timpul anului fără dificultăți de orientare. Iarna însă, din cauza zăpezii, dificultatea crește considerabil.
Dacă vreți să vă aventurați mai departe de Valea Prahovei, munții Piatra Craiului si Piatra Mare oferă o varietate de trasee pentru cei mici, iar mai jos vom descrie două dintre cele mai spectaculoase.
🏕️ Zărnești – Prăpăstiile Zărnești
Acesta este un traseu clasic de plimbare, aproape de orașul Zărnești, care se întinde pe un drum forestier larg, cu pantă domoală, fiind accesibil copiilor de toate vârstele.
Traseul pornește de la Fântâna lui Botorog, unde găsim o parcare generoasă. Drumul principal cotește la stânga către satul Măgura, însă pentru a ajunge în Prăpăstii trebuie să mergem înainte pe drumul pietruit și larg.
La capătul drumul se află o barieră care împiedică accesul mașinilor, care însă poate fi depășită fără dificultate de pietoni. De aici întrăm în traseul propriu-zis.
Fiind mărginite de stânci, în Prăpăstiile Zărneștilor este răcoare, iar primăvara zăpada se topește mai greu. De asemenea, în diminețile răcoroase apa de ploaie sau cea provenită din topirea zăpezilor poate crea o pojghiță subțire de gheață.
Durata traseului este de aproximativ 2,5 ore, cu o diferență de nivel de 120 m. Traseul este recomandat tuturor copiilor. Poate fi parcurs pe tot timpul anului fără dificultăți de orientare.
🏕️ Dâmbul Morii – Canionul 7 Scări
Aflat la periferia orașului Brașov, Dâmbul Morii este punctul de start pentru mai multe trasee cu dificultăți variabile, cel mai cunoscut și ușor de parcurs fiind traseul care duce la Canionul 7 Scări.
Traseul bandă galbenă pornește din parcare și merge de-a lungul văii Șipoaia, pe un drum forestier cu pantă lină. Drumul ne duce până într-o poiană frumoasă unde în zilele calde mulți oameni se opresc la picnic.
Pentru a ajunge în canion depășim poiana și continuăm pe drumul forestier până la zona amenajată pentru relaxare, cu mese și băncuțe. De aici poteca părăsește drumul forestier și urcă spre stânga prin pădure. După scurt timp revine în forestier și cotește iar stânga prin pădure. La finalul traseului ieșim într-o poiană largă, amenajată pentru popas, de unde se pot achiziționa și biletele pentru accesul în canion.
Urcarea prin canion se face pe podețe de metal și scări aproape verticale, iar la ieșirea din canion se înconjoară zona de stânci pe o poteca amenajată, pentru a reveni la baza canionului.
Durata traseului este de aproximativ 3,5 ore cu o diferență de nivel de 265 m.
Din cauza posibilelor dificultăți de a urca pe treptele din canion, traseul este recomandat copiilor obișnuiți cu mișcarea. Poate fi parcurs primăvara, vara și toamna, însă canionul în sine este închis pe perioada iernii.