3. Cele mai bune trasee pentru drumeții iarna
Descoperă alături de noi cele mai frumoase trasee montane pe care poți merge iarna. Echipează-te corespunzător cu produse din oferta Decathlon.ro, ține cont de vreme, dificultatea traseului și durata necesara pentru parcurgerea sa, apoi începe o aventură de neuitat.
Iată care sunt recomandările noastre de drumeții pe timp de iarnă:
3.1. Drumeții pe timp de iarnă pe trasee din Carpații Occidentali
Pentru sesiuni de trekking in lunile cu vreme de iarna, grupa Occidentalilor reprezintă un cadru ideal. Traseele au un grad de dificultate mediu si ofera experiente memorabile celor care merg pe munte cu echipament adaptat acestui tip de efort fizic.
3.1.1. Traseul Șaua Vârtop - Pietrele Negre
Timp de parcurgere iarna: 6-8 ore
Acest traseu este localizat în Parcul Național Apuseni. Traseul începe din stațiunea Vârtop și șerpuiește apoi până Pietrele Negre prin peisaje de vis.
Montaniarzii vor descoperi în timpul acestei drumeții montane pe timp de iarnă: Groapa Ruginoasă, Poiana Țapu, Vârfu Țapu (1.475 m), precum și multe alte fascinații ale naturii din Apuseni, acoperite cu zăpadă curată.
3.1.2. Satul Ghețar - Peștera Scărișoara
Timp de parcurgere iarna: 1-2 ore
Startul acestei drumeții montane în Munții Apuseni este dat în centrul comunei Gârda de Sus. Circuitul se parcurge în lunile de iarnă în aproximativ 1-2 ore, prin pădurea pe care o poți descoperi acoperită cu zăpadă proaspăt căzută.
Destinația acestui traseu de dificultate scăzută este Peștera Scărișoara, locul în care se află cel mai mare ghețar subteran din întreaga lume.
Această variantă de traseu montan reprezintă exemplul perfect de drumeție pe timp de iarnă dedicată chiar și montaniarzilor de weekend, cu precizarea că echipamentul complet este obligatoriu, indiferent de nivelul de dificultate.
3.2. Drumeții pe timp de iarnă pe trasee din Carpații Meridionali
“Alpii Transilvaniei”, așa cum mai sunt numiți Carpații Meridionali, îți permit să explorezi natura la pas, chiar și după începerea sezonului de iarnă. Vezi mai jos recomandările de drumeții iarna, pe care le poți pune pe listă în următoarea perioadă:
3.2.1. Șaua Baiului - Azuga
Timp de parcurgere iarna: 4 ore
Ești cazat în localitățile de sub masivul Bucegi? Poți merge în această drumeție asociată unui nivel de dificultate redus-mediu. Șaua Baiului reprezintă un punct intermediar al traseului ce leagă două puncte de interes populare în Bucegi: muntele Diham și Clăbucetul Baiului.
Odată ce ai ajuns la Șaua Baiului, sesiunea de trekking continuă prin dreptul Vârfului Leuca Mică, apoi de-a lungul Văii Grecului, ajungând după aproximativ 4 ore de mers în condiții de iarnă în stațiunea Azuga, punctul final al acestei aventuri.
3.2.2. Sebeșu de Sus - Cabana Suru
Timp de parcurgere iarna: 5-6 ore
Acest traseu simplu de parcurs în lunile de iarnă este localizat în inima Munților Făgăraș. Cei care își doresc să facă această drumeție, trebuie să se aștepte la un circuit descris de o urcare ușoară pe versant, de-a lungul unei poteci ce traversează pădurea de conifere.
Dacă temperatura din atmosferă nu coboară sub pragul critic de 0°C, montaniarzii pot admira mai multe cascade, descoperite în diferite zone ale traseului Sebeșu de Sus - Cabana Suru. Se recomandă, însă, evitarea oricărei încercări de a ajunge în dreptul lor, mai ales iarna.
3.3. Drumeții pe timp de iarnă pe trasee din Carpații Orientali
Planifici o drumeție la munte în Orientali, unul dintre cele mai lungi segmente din întreg lanțul Carpatic? Această grupă se întinde pe teritoriile a mai multor țări - România, Ungaria, Slovacia, Polonia - oferind o mulțime de opțiuni pentru trekking pe timp de iarnă.
Recomandări de drumeții pe timp de iarnă în Orientalii din zona României:
3.3.1. Izvorul Muntelui - Cabana Dochia
Timp de parcurgere iarna: 5-5.5 ore
Ești cazat pe timpul vacanței de iarnă în dreptul Lacului Izvorului Muntelui (Bicaz) și îți dorești să faci mișcare în aerul liber al munților din împrejurimi? Poți alege acest traseu spre culmile masivului Ceahlău, accesibil chiar și în condiții meteo specifice iernii.
Există mai multe variante de traseu pe care le poți realiza, pentru a pleca din localitatea Izvorul Muntelui către Cabana Dochia: Poiana Maicilor, Curmătura Lutul Roșu, Jgheabul cu Hotar.
Nivelul de dificultate al acestora este unul mediu, însă lipsa elementelor de echipament pentru munte adecvate poate pune probleme celor care se aventurează pe munte nepregătiți.
3.3.2. Orașul Bălan - Cabana Singuratică
Timp de parcurgere iarna: 2-3 ore
Iată o recomandare pentru drumeție iarna, localizată în Munții Hășmașului din grupa Carpaților Orientali. Pentru a face trekking pe această rută dintre orașul Bălan și Cabana Singuratică, montaniarzii pot alege traseul marcat cu bandă albastră sau cel marcat cu triunghi roșu.
Obiective de pe traseul cu bandă albastră: biserica din centrul orașului Bălan, valea pârâului Fierarilor (aproximativ 4.5 km față de Cabana Singuratică), Vârful Ascuțit (2.150 m).
Obiective de pe traseul cu triunghi roșu: valea pârâului Szep, pârtia de schi.
Accesează sport.decathlon.ro, o platformă 100% gratuită ce afișează în timp real locații și trasee de practică disponibile pentru sporturile tale preferate. Aplici filtre în funcție de nevoile tale și cauți aceste informații utile în platformă, fără a fi nevoie de realizarea unui cont.
Însă ai și libertatea de a contribui la dezvoltarea rețelei de locații sportive deja existente, printr-o simplă logare în contul tău Decathlon. Poți crea unul nou aici. Echipa noastră validează locațiile propuse și, în cel mult 72 de ore, primești mail de informare cu statusul acestora.