Lăsând în urmă spre sud cascadele din Caraș-Severin, ne îndreptăm acum spre căderile de apă spectaculoase de pe raza județului Bihor:
3.1. Cascada Boiului
Cascada Boiului este situată în Munții Pădurea Craiului, în apropierea satului Lorău, de pe drumul E60 Oradea – Cluj. Drumeția către această cădere de apă are loc pe drumul forestier ce șerpuiește de-a lungul firului văii Boiului, afluent al Crișului Repede.
Cascada Boiului este situată la capătul din amonte al văii Boiului, desfășurându-se pe două trepte. Căderea de apă măsoară o înălțime de aproximativ 7 metri. Odată ce a trecut de pragul superior, debitul de apă formează un mic iaz de o frumusețe aparte, din care pârâul coboară apoi spre cel de-al doilea prag.
Spre deosebire de alte căderi de apa pe care le-ai descoperit în acest top, cascada Boiului nu este la fel de spectaculoasă. Îi oferim, totuși, un loc binemeritat în clasamentul de astăzi, datorită traseului pitoresc de care poți avea parte, până să ajungi acolo unde este localizată.
3.2. Cascada Vadu Crișului
Înconjurată de un peisaj natural sălbatic, din inima Munților Pădurea Craiului, cascada Vadu Crișului se află în apropierea peșterii omonime, pe malul stâng al Crișului Repede. Apa ce iese din peșteră are o cădere de aproximativ nouă metri, până într-un bazin format în calcar.
Începând cu anul 1955, cascada și peștera Vadu Crișului, alături de întregul defileu spectaculos din care acestea fac parte, au fost declarate rezervație naturală.
Poteca ce duce la baza cascadei este destul de abruptă, așa că trebuie să te echipezi corespunzător pentru a-i admira frumusețea de la doar câțiva metri. La finalul articolului, aflăm împreună cum alegi echipamentul de drumeție potrivit, atunci când te afli pe traseele ce duc la cele mai frumoase cascade din România.
3.3. Cascada Evantai
Această cădere de apă se află localizată la jumătatea distanței dintre intrarea în Cheile Galbenei și Izbucul Galbenei. Pentru a ajunge la cascada Evantai, din centrul stațiunii turistice Arieșeni trebuie să urmezi marcajul cu triunghi galben, pe drumul forestier ce urcă spre satul Cobleș.
Cascada Evantai este o cădere de apă spectaculoasă, de aproximativ șapte metri, pe Valea Galbenei. Poți explora și cursul subteran al acestei apei, pătrunzând în peștera situată în amonte de cascadă.
În apropiere de cascada Evantai există o mulțime de alte obiective turistice naturale, pe care trebuie să le vezi cu ochiul liber, în cazul în care te afli în această zonă a țării: Cheile Galbenei, Ghețarul Focul Viu, Cetățile Ponorului, Avenul Bortig sau Pietrele Galbenei.