TRASEE MONTANE – TOP 3 CELE MAI FRUMOASE DIN ROMANIA

Trasee montane: topul celor mai frumoase drumeții din România

Natura este o sursă de inspirație pentru noi, pasionații de trasee montane!

De aceea, aventura pe care ți-o propunem astăzi ne poartă prin cele mai frumoase arii naturale din țară, la altitudini ce oferă peisaje uimitoare și pe care le poți cuceri alături de toți cei dragi, pe baza sfaturilor inspirate din rândurile acestui articol.

Vom descoperi împreună cum se poate naște în fiecare pasiunea pentru traseele montane, de la mic la mare, atâta timp cât îi acordăm muntelui respectul cuvenit și ne pregătim responsabil înaintea fiecărei ieșiri, cu un echipament adecvat pentru specificul traseului ales.

Dacă și tu iubești sentimentul de vitalitate pe care ți-l oferă mișcarea în inima naturii, rămâi alături de noi până la final, pentru că ne revedem în jurul unor concluzii numai bune de împărtășit cu tine, așa, ca între montaniarzi.

1.Cum te pregătești corespunzător pentru o drumeție la munte?

Pregătești o excursie la munte și ai în plan mai multe trasee turistice pe care să poți face drumetii și trekking? Citește cu atenție rândurile de mai jos, pentru a afla cum te poți echipa în mod corespunzător pentru o drumeție la munte:

1.1. Alegerea echipamentului potrivit pentru drumeții montane
Echipamentul necesar pentru drumețiile pe munte este format din încălțăminte, îmbrăcăminte și alte produse utile pentru acest tip de activitate.

Nevoia de un echipament special pentru drumeție are legătură cu faptul că există posibilitatea ca încălțămintea pe care o utilizezi zilnic să se uzeze foarte mult și destul de repede, sau ca îmbrăcămintea “de oraș” să nu aibă materialele potrivite pentru garantarea unui confort sporit.

De asemenea, lipsa celorlalte produse și accesorii din echipament poate aduce cu sine riscul de a nu putea să depozitezi și să transporți cele necesare, fiindu-ți în același timp imposibil să asiguri siguranța și bunăstarea ta pe munte, pe toata perioada traseului.

1.2. Cea mai bună încălțăminte pentru drumeții montane
Încălțămintea pentru drumeții nu trebuie aleasă în funcție de estetică, ci pe baza unor caracteristici de bază, vitale atunci când te afli pe munte:

-Confortul pe care încălțămintea de munte îl oferă;
-Siguranța și stabilitatea piciorului în timpul activității;
-Funcțiile de design (talpă / gleznă) specifice traseului ales.

Dacă plănuiești o excursie alături de cei dragi într-o zi de vară, pe un traseu amenajat sau cu un grad de dificultate scăzut, poți opta pentru o pereche de sandale cu barete subțiri, ce asigură o susținere a piciorului excelentă și împiedică supraîncălzirea picioarelor, permițându-le acestora să respire. De asemenea, cele mai bune sandale de drumeții sunt prevăzute cu talpă adaptată pentru terenuri accidentate.

Cu toate acestea, sandalele pentru drumeții trebuie să reprezinte o soluție alternativă pentru traseele pe care le planifici și doar pe porțiuni drepte, amenajate pentru cei care își doresc doar plimbari simple odihnitoare, în inima naturii.

Trebuie să îi acorzi muntelui respectul cuvenit, pentru a te bucura de sportul practicat în natură așa cum îți dorești. De aceea, este esențial să ai în bagajul de drumeție o pereche de bocanci pentru munte. Aceștia trebuie să fie confortabili, impermeabili și rezistenți,  să susință glezna și, poate cel mai important, să ofere aderență foarte bună, indiferent de terenul pe care mergi.

În cazul șosetelor de trekking și drumeții pe care este indicat să le ai cu tine, acestea trebuie să permită piciorului o aerisire optimă, în timpul zilelor de vară. Șosetele de iarnă pentru trasee montane trebuie să asigure un confort termic sporit.

1.3. Cea mai bună îmbrăcăminte pentru drumeții montane
Dacă îți dorești să mergi pe munte în weekend sau în vacanța pe care o plănuiești de o bună perioadă de timp, este recomandat să ai la îndemână îmbrăcăminte de calitate, ce poate oferi confort, siguranță și durabilitate, în funcții de o serie de criterii:

-Dificultatea traseului montan ales;
-Durata traseului montan ales;
-Vremea specifică perioadei alese.

De aceea, îți recomandăm să alegi pentru vreme frumoasă pantaloni scurți sau trei sferturi, dar și tricouri, bluze și maiouri lejere, confecționate din bumbac sau alte materiale ușoare.

Pantalonii de drumeție sunt ideali atunci când vremea frumoasă de afară se strică brusc. Nu doar că oferă un confort termic sporit și o mobilitate foarte bună, dar sunt prevăzuți cu sisteme de prindere sigure, pentru o stabilitate așa cum îți dorești.

Recomandăm pantalonii pentru drumeții realizați din poliamidă, care nu doar că se usucă foarte repede și se curăță ușor, dar oferă și un design ce denotă energie și pasiune pentru sport.

Cele mai bune polare și pulovere sunt ideale pentru un traseu montan pe parcursul căruia poți întâmpina variații de temperatura extreme. Materialele din care sunt realizate împiedică pătrunderea frigului la interior. Sunt subțiri, astfel că ocupă un loc redus în rucsac, dar și ușoare, pentru a putea transporta o greutate optimă.

La munte, ploaia te poate surprinde oricând. De aceea, este esențial să treci pe lista de drumetie și o jachetă impermeabilă, cu protecție pentru vânt și ploaie. Asigură-te că aceasta este subțire și nu ocupă foarte mult loc în rucsac.

1.4 Cele mai bune accesorii pentru drumeții montane
Atunci când ești pe munte, este esențial să ai la tine doar produse cu un nivel ridicat de utilitate, ce pot fi de un real folos ție și celor cu care împarți energia unei astfel de aventuri. Așadar, te invităm să descoperi produsele și accesoriile din oferta Decathlon, ideale pentru această nevoie:

-Creme cu protecție solară. La munte, razele UV sunt puternice pe întreaga perioadă a anului. Asigură-te că ai în rucsac o cremă de soare cu un factor de cel puțin 30 FPS;

-Busola pentru orientare. Ideală pentru momentele tale de cumpănă, busola îți permite o orientare foarte bună în spațiu, funcționând independent de zonele cu semnal;

-Ochelari de soare. Ochelarii pentru soare de drumeție și trekking trebuie să dispună de lentile din policarbonat cu protecție ANTI-UV 100%, pentru a te bucura de traseu, indiferent de diferențele de nivel.

-Bețe de trekking. Îți permit o stabilitate excelentă în timpul drumeției. Alege un produs ce se poate regla cu ușurință, în funcție de înălțimea ta și este simplu de atașat la rucsac.

-Rucsac de munte. Descoperă acum oferta Decathlon pentru rucsacuri de drumeție și trekking (10 – 90 litri), alegând apoi un produs ce garantează stabilitate pe spate foarte bună, confort în utilizare și un număr convenabil al spațiilor pentru depozitare.


1.5 Alegerea cortului pentru drumeții montane

Dacă drumețiile prin munți includ și componenta de camping, alegerea celui mai bun cort trebuie să se realizeze pe baza următoarelor 4 criterii esențiale:

-Numărul persoanelor care îl vor utiliza;
-Tipul de camping ales: staționar sau biuvac;
-Condițiile meteo specifice zonei de campare;
-Simplitatea montării, indiferent de context.

Pentru că ne dorim să fii informat corespunzător, de fiecare dată când cauți la Decathlon soluții  menite să susțină pasiunea ta pentru camping, am pregătit pentru tine un articol special. Așadar, află mai multe informații despre Cum să alegi corect cortul.  


1.6  Ce NU trebuie să alegi pentru drumeții montane

Dacă nu ai experiența muntelui, însă îți dorești să faci în acest an pasul către tot ce îți poate oferi mai frumos natura, este indicat să știi ce trebuie să lași acasă, atunci când o iei la pas.

De aceea, articolul nostru cu Lista bagajului pentru munte îți va explica de ce NU trebuie să alegi pentru drumeție o serie de articole vestimentare inadecvate, încălțări incompatibile cu muntele și alte gadget-uri inutile pentru o astfel de activitate. Lectură plăcută!

TRASEE MONTANE – TOP 3 CELE MAI FRUMOASE DIN ROMANIA

2. Alte recomandări de trasee montane ușoare din România:

Dacă îți dorești să ai la îndemână cât mai multe opțiuni, pentru a te bucura de mișcare în mijlocul naturii, iată alte 3 variante de traseu montan pentru începători:

2.1 Cabana Ciucaș – Tigăile Mari – Vârful Ciucaș
Durată estimată: 4 ore dus-întors

Traseul este unul dintre cele mai ușoare trasee montane din România. Accesul la cabana Ciucaș se realizează cu mașina pe drumul forestier Valea Berii, de unde se poate merge apoi pe jos până la destinație.

2.2 Orașul Brasov – Treptele lui Gabony – Vârful Tâmpa
Durată estimată: 2 ore dus-întors

Varianta de traseu prin Treptele lui Gabony reprezintă una dintre cele cinci modalități de a ajunge la Vârful Tâmpa, aceasta fiind mai rapidă. Cele 170 de trepte de pe acest traseu montan traversează păduri cu priveliști frumoase. Odată ajunși pe Vârful Tâmpa, te vei bucura de imaginea panoramică superbă asupra orașului Brașov.

2.3 Timișul de Jos – Cascada – Canionul Șapte Scări
Durată estimată: 2 ore dus-intors

Traseul începe din Timișul de Jos, localitate situată la aproximativ 10 km de Brașov. Canionul Șapte Scări poate fi parcurs în aproximativ 1 oră și jumătate, iar pe drum există o mulțime de locuri ideale pentru popas, priveliști uimitoare și chiar o tiroliană.

3. Trasee montane dificile din carpații occidentali

Revenind în Carpații Occidentali, descoperim împreună și o serie de trasee mult mai îndrăznețe, comparativ cu cele pe care le-am analizat puțin mai devreme. Iată care sunt acestea:

3.1. Cabana Padiș – Poiana Ponor – Peștera Cetățile Ponorului
Durată estimată: 5 ore de la cabana Padiș / 4 ore de la campingul Glăvoi

Începem acest nou capitol cu unul dintre cele mai spectaculoase trasee montane din țară, situat într-o zonă carstică din Munții Apuseni ce nu mai are nevoie de nicio prezentare: Cetățile Ponorului. Circuitul montan se întinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri.

Există porțiuni de traseu înregistrate ca fiind cu un grad de dificultate sporit, unde avansarea se realizează pe scări metalice și cu ajutorul lanțurilor fixate de versant. Acesta este și motivul pentru care traseul Cabana Padiș – Poiana Ponor – Peștera Cetățile Ponorului este închis iarna.

Puncte de interes pe acest traseu:

Valea Cetăților;
Dolina I;
Dolina II;
Dolina III
Balcoanele.

3.2. Sat Pietroasa – Valea Aleului – Poiana Aleului – Cascada Bohodei – Șaua Bohodei – Poiana Boiului – Valea Șerpilor – Valea Aleului
Durată estimată: 6 – 6.5 ore

Acest traseu din grupa Carpaților Occidentali este cel care duce la Cascada Bohodei, pe un drum presărat cu peisaje de poveste. Nu este, însă, recomandat să te aventurezi în această drumeție dacă nu ești echipat corespunzător, sau dacă nu dispui de o condiție fizică bună.

Traseul este foarte abrupt și include trei zone acoperite cu stânci, pe care va trebui să le traversezi ținându-te de lanțurile fixate de versant. În timpul lunilor de iarnă, parcurgerea acestui traseu este interzisă, iar pe timp de ploaie, se recomanda evitarea acestuia.

3.3. Poaiana Vărășoaia – Cetățile Rădesei – Belvedere Capita – Valea Someșului Cald – Peștera Honu – Peștera Uscată – la sud de Vârful Cuciulata – Peștera Cetățile Rădesei (trecere prin zona de balcoane) – Poiana Vărășoaia
Durată estimată: 6 ore

Ia-ți porția de mișcare în natură pe potecile acestui traseu din inima Carpaților Occidentali, traseu ce nu este recomandat decât în timpul lunilor călduroase din an, atunci când vremea permite accesul către peșterile, canioanele și izbucurile din această zonă carstică.

Localizat în Munții Bihor-Vlădeasa, traseul este alcătuit din două variante de circuit distincte, ce se întâlnesc în Poiana Rădeasa. Varianta optimă de circuit, recomandată chiar și de salvamontiști, este cea în forma cifrei “8” cu începere spre dreapta, în cazul circuitului Rădesei, sau spre stânga, în cazului circuitului spre Someșul Cald.

4.Trasee montane ușoare din Carpații Orientali

Orientalii reprezinta unul dintre marile segmente ale munților Carpați, întinzându-se pe teritoriul României, Ucrainei, Slovaciei și Poloniei. Numele indică poziționarea grupei muntoase în partea estică a lanțului, iar opțiunile pentru aventură sunt disponibile chiar și pentru începători:

4.1. Izvorul Muntelui – Cabana Dochia
Durată estimată: 4 ore

Dacă energia pe care o ai te poartă spre masivul Ceahlău, alege acest traseu ușor. Pornirea se face din fața cabanei Izvorul Muntelui, iar traseul urcă direct pe versant, prin Curmătura Lutul Roșu, ajungând apoi la Cabana Dochia.

Puncte de interes pe acest traseu:

Stânca Dochiei;
Vârful Toaca (1.904 m)
Popasul Piatra cu Apă.

4.2. Orașul Bălan – Cabana Singuratică
Durată estimată: 1.5 ore

Acest drum din Munții Hășmașului este doar unul dintre numeroasele trasee turistice simplu de parcurs din inima Orientalilor. Există două variante de drum ce leagă orașul Bălan de Cabana Singuratică: cel marcat cu bandă albastră (pornire din centrul localității), sau cel marcat cu triunghi roșu (pornire din zona nordică a localității.

Puncte de interes pe prima variantă de traseu (bandă albastră)

Biserica din centrul orașului Bălan;
Valea pârâului Fierarilor (4.5 km față de cabană);
Vârful Ascuțit (2.150 m).
Puncte de interes pe varianta secundară de traseu (triunghiul roșu)

Valea pârâului Szep;
Pârtia de schi.

4.3. Satul Gura Haitii – Rezervația “12 apostoli”
Durată estimată: 2-2.5 ore

Acest traseu montan dedicat montaniarzilor cu puțină experiență este cuprins între centrul satului Gura Haitii și zona nordică a Munților Călimani, acolo unde se află rezervația geologică “12 apostoli”.

Puncte de interes pe acest traseu:

Cariera de piatră;
Pădurile de molid.

5. Trasee montane ușoare din România pentru începători

Traseele montane reprezintă varianta ideală prin care poți lua o pauză de la stresul, rutina zilnică și aglomerația din oraș. De asemenea, sunt un motiv extraordinar pentru a te bucura de activități sportive în aer liber, într-o manieră plăcută și relaxantă, alături de întreaga ta familie.

Traseele pentru începători sau copii sunt cele ce pot fi traversate într-un timp relativ scurt și fără prea mare efort. Aceste drumeții la munte trasează un cadru ideal pentru obișnuirea organismului cu un efort susținut, dar care nu depășește un anumit nivel de solicitare.

Indiferent de zona Carpaților românești în care dorești să te aventurezi, găsești rapid pe harta cu trasee montane ușoare un drum simplu de parcurs, pentru a intra în doar câteva zile în ritmul celor care sunt mereu activi pe munte:

TRASEE MONTANE – TOP 3 CELE MAI FRUMOASE DIN ROMANIA

6. Trasee montane ușoare din Carpații Occidentali

Carpații Occidentali se desfășoară între Dunăre, râurile Barcău și Somes. Altitudinea maximă este 1849 m, pe vârful Curcubăta Mare din Munții Bihor. Această grupă a Carpaților reprezintă o alegere mai mult decât inspirată pentru cei care vor să aibă parte de mișcare.

Traseele simplu de parcurs și peisajele de o frumusețe pitorească reprezintă un mix ideal de aventură și mișcare, numai bun de împărțit cu toți cei dragi ție. Iată care sunt recomandările noastre de trasee montane ușoare în Carpații Occidentali:

6.1. Șaua Vârtop – Groapa Ruginoasă – Pietrele Negre
Durată estimată: 6 ore dus-întors

Aventura începe din stațiunea Vârtop, situată în zona Parcului Național Apuseni. Cea mai simplă variantă de a ajunge aici, în punctul de plecare pe traseul montan, este cu mașina.

Apoi, traseul accesibil spre Pietrele Negre se poate parcurge fără probleme chiar și într-un ritm energic, de către cei care nu au experiența drumețiilor pe potecile munților din țară.

Puncte de interes pe acest traseu:

Groapa Ruginoasă;
Poiana Țapu;
Vârful Țapu (1.475 m).

6.2. Cetea – Băile Romane – Piatra Cetii
Durată estimată: 4-5 ore

Descoperă farmecul cascadelor de la Băile Romane, o destinație pitorească din Apuseni, situată în Cheile Cetii (2.5 km distanță de satul Cetea, comuna Galda de Jos). Accesul din Cetea până la Băile Romane este potrivit pentru un nivel scăzut de experiență cu muntele.

După ce ai ajuns la Băi, povestea continua pentru alți 2 kilometri, cu un drum simplu de parcurs, ce părăsește la un moment dat Valea Cetii și urca apoi spre vest, până la Piatra Cetii.

Puncte de interes pe acest traseu:

Formațiunea calcaroasă Sanditău;
Formațiunea calcaroasă Sașa;
Formațiunea calcaroasă Ticuiata;
Formațiunea calcaroasă Măriuța.

6.3. Satul Ghețar – Peștera Scărișoara
Durată estimată: 30 minute

În satul Ghețar ajungi rapid, cu mașina sau bicicleta, odată ce ai plecat din centrul comunei Gârda de Sus. Apoi, traseul montan se parcurge în aproximativ jumătate de oră, printr-un peisaj de pădure potrivit cu specificul acestei drumeții de munte simple.

Odată ajuns la Peștera Scărișoara, fă-ți timp pentru o pauză binemeritată la răcoarea celui mai mare ghețar subteran din întreaga lume. Apusenii sunt pe cât de simplu de parcurs, pe atât de spectaculoși, iar Peștera Scărișoara este doar un singur exemplu, în acest sens.

7. Trasee montane ușoare din Carpații Meridionali

Cunoscuți și sub denumirea de “Alpii Transilvaniei”, Meridionalii oferă trasee montane ce îți permit să intri rapid într-un ritm de mișcare benefic pentru minte și organism, indiferent de nivelul de pregătire fizică.

Atât timp cât te echipezi responsabil, în funcție de specificul traseului montan pe care urmează să te deplasezi, riscul accidentărilor nedorite poate fi minimizat cu succes. Așadar, iată recomandările noastre de trasee montane ușoare, localizate în grupa Carpaților Meridionali:

7.1. Poiana Pelegii – Gura Apei
Durată estimată: 3.5 – 4 ore

Este un traseu montan simplu, însă nu este recomandată parcurgerea sa pe timpul iernii. Aflat în Munții Retezat, este marcat cu cerc albastru și începe chiar din pădure, în Poiana Pelegii.

Continuă prin albia Scocului și își face drum până la Scocul Stănulețil. În continuare, acest traseu ajunge în Lunca Berhinei, acolo unde vei putea observă că se intersectează cu alte trasee montane (spre Șaua Soarbele și spre Lacul Bucura).

După ce treci podul, urmează o porțiune de drum de aproximativ 1.5 km, până ajungi în Poiana Rotundă. Lăsând în urmă pârâul Cascadelor, drumul continuă printr-un defileu spectaculos, unde poți vedea cascadele formate de Lăpușnicul Mare.

Coborând spre capătul defileului, te vei intersecta la un moment dat cu cele două râuri importante de pe acest traseu – Lăpușnicul Mare și Lăpușnicul Mic – iar după această confluență de râuri este localizat lacul de acumulare Gura Apei.

Puncte de interes pe acest traseu:

Lunca Berhinei;
Cabana Slavei;
Pârâul Cascadelor;

7.2. Sebeșu de Sus – Culmea Moașei – Cabana Suru
Durata estimata: 3 – 4 ore

Iată unul dintre cele mai simple trasee montane din România, localizat în Munții Făgăraș și disponibil pentru orice perioadă a anului. Drumul urmează o urcare ușoară pe versant, prin pădure. Mai multe cascade se află pe acest traseu, însă accesul către acestea este dificil.

7.3. Șaua Baiului – Vârful Leuca Mică – Valea Grecului
Durată estimată: 2 – 2.5 ore

Dacă te afli într-o stațiune montană din zona masivului Bucegi, acest traseu reprezintă una dintre variantele pe care să le iei în calcul, atunci când vrei să faci mișcare în inima munților.

Șaua Baiului reprezintă o punte de legătură între muntele Diham și Clăbucetul Baiului. De la Șaua Baiului, traseul (accesibil pe întreaga perioadă a anului) continuă prin Valea Grecului, până în stațiunea Azuga.

Punct de interes pe acest traseu:

Vârful Leuca Mică (1.448 m);

TRASEE MONTANE – TOP 3 CELE MAI FRUMOASE DIN ROMANIA

8. Trasee montane dificile din Carpații Orientali

Porțiunea românească a Carpaților Orientali se întinde de la granița cu Ucraina (nord) până la Valea Prahovei (sud). Pe întreaga lungime a acestui lanț muntos se regăsesc și trasee turistice de dificultate ridicată. Iată-le pe 3 dintre cele mai spectaculoase:

81. Borșa – Vârfu Pietrosu – Tarnița la Cruce
Durată estimată: 6 – 8 ore

Traseul este localizat în Munții Rodnei din grupa Carpaților Orientali și își poate găsi un loc binemeritat pe lista cu cele mai frumoase trasee montane din România. Traseul te duce spre cel mai înalt vârf din Orientali, Vârful Pietrosu Rodnei (2.303 m).

Puncte de interes pe acest traseu:

Vârful Buhăescu Mare (2.268 m);
Vârful Buhăescu Mic (2.221 m);
Vârful Rebra (2.119 m)

8.2. Pasul Rotunda – Șaua Ineuț – Șaua Gărgălău – Tarnița la Cruce – Pasul Șetref
Durată estimată: 24 – 25 ore

Dacă îți dorești să parcurgi unul dintre celebrele “trasee montane de o zi”, cel despre care discutăm acum poate fi o alegere cât se poate de inspirată.

Acest maraton prin munți presupune plecarea din pasul Rotunda și strabaterea unei distanțe de 56 de kilometri, până în pasul Șetref. De aici, urmează o coborâre în altitudine, de la 1.284 m la 818 m.

Puncte de interes pe acest traseu:

Cabana Rotunda;
Cabana Puzdrele.

8.3. Comuna Șanț – Tabăra Valea Blaznei – Vârful Ineuț
Durată estimată: 6 ore

Traseul despre care vorbim acum presupune o urcare de la aproximativ 600 m (centrul comunei Șanț) la 2.279 m (Vârful Ineuț), în aproximativ 6 ore. Este un drumeție dificilă,  recomandată pasionaților de munte cu experiență.

9. Trasee montante dificile din Carpații Meridionali

Fiind poate cea mai spectaculoasă grupă de munți din lanțul carpatic românesc, Meridionalii includ trasee de dificultate medie și ridicată, dedicate celor care doresc să practice un efort susținut în natură. Iată doar 3 dintre acestea:

9.1. Cabana Pietrele – Cabana Gențiana – Curmătura Bucurii – Lacul Bucura – Lacul Peleaga
Durată estimată: 4 – 5 ore

Pentru a putea parcurge acest traseu montan dificil, trebuie să urmezi banda albastră de la cabana Pietrele până la Curmătura Bucurii. Odată ajuns la Curmătura, urmezi banda roșie până la vârful Peleaga (2.509 m).

Traseul este descris de zone abrupte și variații de temperatură frecvente. Echipamentul special pentru trekking, bocancii de hiking sau hainele impermeabile sunt obligatorii pentru care își doresc să se bucure de această drumeție.

Puncte de interes pe acest traseu:

Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România.
9.2. Bușteni – Plaiul Munticelul – Poiana Costila – Pichetul Roșu – La Prepeleac – Cabana Mălăiești
Durată estimată: 6 ore

Iată unul dintre cele mai frumoase trasee montane din Bucegi. Cei 12 kilometri ai săi presupun urcarea pe munte de la 925 m altitudine la 1.270 m altitudine. Se înconjoară masivul Bucegi, prin zona sa de nord-est. Iarna, acest traseu montan din Carpații Meridionali este foarte dificil. Condițiile meteo nefavorabile din timpul iernii transformă zona Pichetul Roșu – Cabana Mălăiești într-o arie de traseu cu grad sporit de risc.

9.3. Bușteni – Valea Jepilor Mici – Cabana Caraiman – Cabana Babele – Hotel Peștera
Durată estimată: 5-6 ore

Dacă îți dorești sport și adrenalină la unele dintre cele mai mari altitudini din Carpații românești, aceasta poate fi drumeția ideală pentru tine. Traseul începe din dreptul fabricii de hârtie din Bușteni și ia sfârșit la hotelul Peștera.

Odată ajuns în Valea Jepilor Mici, terenul devine unul din ce în ce mai accidentat, iar pe anumite porțiuni ale traseului, avansarea se realizează cu priză pe lanțurile fixate în stânci. Poteca este îngustă și nu există sisteme pentru siguranța turiștilor.

De aceea, traseul acesta din masivul Bucegi nu este recomandat în timpul lunilor de iarnă. De asemenea, indiferent de anotimp, pe Jepii Mici este indicat să urci sau să cobori cu echipament adecvat dificultății traseului.

10. Trasee montane din România pentru experimentați

Continuăm seria noastră de trasee montane românești cu o categorie dedicată celor cu mai multă experiență pe munte. În cazul acestor excursii montane, calitatea echipamentului sportiv și elementele suplimentare de siguranță contribuie la minimizarea riscului de accidentare. 

TRASEE MONTANE – TOP 3 CELE MAI FRUMOASE DIN ROMANIA

11. Reguli ce trebuie respectate pe traseele montane

Natura trebuie protejată de toți cei care aleg să își depășească limitele pe trasee montane în România. Una dintre principalele provocări pe care le ai de înfruntat, atunci când te afli în drumeție, gravitează în jurul regulilor ce trebuie respectate pe munte:

   - Evită deteriorarea marcajelor. Un marcaj de munte cu o vizibilitate redusă poate cauza probleme tuturor celor care călătoresc pe traseul respectiv;

  - Aruncă deșeurile doar în spații amenajate. Nu arunca gunoaiele în arii naturale, chiar dacă deșeurile respective sunt biodegradabile. Natura trebuie să își păstreze farmecul propriu, pentru a ne putea bucura în continuare de frumusețile sale;

  - Protejează fauna și flora de pe traseele montane. Străbați drumuri de munte ce pot reprezenta căminul unor specii de plante și animale rare. Acordă-le atenția cuvenită, fără a le deranja în vreun anumit fel;

  - Asigură-te că ai la îndemână informații meteo actualizate. La munte, vremea se poate înrăutăți de la o oră la alta. Un buletin meteo actualizat îți permite să iei decizii vitale pentru siguranța ta și a celor alături de care faci drumeții montane sau trekking;

  -Mergi pe traseele montane însoțit de alți montaniarzi. Evită să te aventurezi singur, chiar dacă ai experiență cu muntele. Pericolele pot apărea la tot pasul, iar o mână de ajutor oferită la timp poate evita riscul producerii unor accidentări nedorite.

Am ajuns la destinație!  Așa cum am descoperit împreună în rândurile de mai sus, Carpații românești surprind prin lista variată de trasee montane, dedicate atât sportivilor de weekend, cât și drumeților cu ani de experiență în inima munților.

Echipamentul de drumeții și trekking este foarte important, atunci când pornești într-o astfel de aventură plina de energie. Așadar, fii liber să comanzi online din oferta noastră cele mai bune soluții pentru traseul pe care îl planifici alături de cei dragi ție.

O lista variată de produse, construită în jurul pasiunii tale pentru drumeții montane și trekking, îți oferă posibilitatea de a pleca la drum pregătit pentru orice context. Ține cont de sfaturile de mai sus, atunci când comanzi online de pe site-ul nostru, iar pentru alte informații la fel de utile precum cele de astăzi, te invităm să accesezi și alte articole din categoria Sfaturi!

TRASEE MONTANE – TOP 3 CELE MAI FRUMOASE DIN ROMANIA

Misiunea noastră este să facem sportul accesibil tuturor! La Decathlon, dorim să punem bazele unor relații de lungă durată cu toți clienții noștri și să îmbunătățim calitatea vieții, prin încurajarea practicării sportului în mod regulat. Valorile principale dupa care ne ghidăm sunt vitalitatea și responsabilitatea. Debordând de energie, entuziasm și idei, echipa noastră s-a angajat să ofere tuturor beneficiile sportului. Etosul acesta este echilibrat de o responsabilitate profundă: față de noi, reciprocă, față de siguranța clienților noștri și fața de viitorul planetei!