2.2. Rafting pe Jiu
Râul Jiu oferă un cadru excelent pentru a testa experiențele oferite de rafting, fiind unul dintre cele mai antrenante râuri din România. Este un râu învolburat, cu debit mare, având ca afluenți principali râurile Motru și Gilort.
Traseul de rafting pe Jiu descrie zona de canion a acestuia, acolo unde râul trece printr-o albie relativ îngustă, mărginită pe ambele maluri de stânci ce se pot înălța chiar și la înălțimi de câțiva zeci de metri. Aventura prin canionul Jiului, în amonte de Lainici, se poate întinde pe o durată de 2-3 ore. Lungimea acestui traseu este de aproximativ 13 kilometri.
Nivelul de dificultate al acestuia este ușor mai ridicat decât cel al traseului de rafting din Cheile Nerei. În această zonă, râul face multe curbe și este plin de stânci, pe care echipajul trebuie să le evite, ținând cont de atenționările ghidului.
Se poate organiza un traseu de rafting și în aval de Lainici, pe o distanță de aproximativ 14 kilometri. Durata acestuia este tot de 2-3 ore. În această zonă, albia râului Jiu se lățește, însă pe nivel de apă ridicat, valurile pot fi la fel de spectaculoase ca în porțiunea de canion. Poți testa ambele trasee de rafting pe Jiu în două zile consecutive.
2.3. Rafting pe Mureș
Nivelul de dificultate redus, dublat de peisajul prietenos al zonei defileului, oferă Mureșului statutul de râu ideal pentru începătorii care își doresc să experiența specifica acestei activități. Dacă îți dorești să faci rafting pe Mureș, află că cea mai prielnică perioadă din an pentru această aventură este primăvara: aprilie - iunie.
Defileul Mureșului (Toplița - Deda) este unul dintre cele mai frumoase din țară, măsurând o lungime de 50 km. Separă munții Călimani (dreapta) de munții Gurghiu (stânga), ce aparțin lanțului muntos vulcanic Oaș-Harghita, din grupa Carpaților Orientali.
Dacă îți dorești să iei parte la această aventură de pe Mureș, traseul se poate realiza chiar și cu un caiac de rafting de două persoane, datorită nivelului scăzute de dificultate. Îți recomandăm, totuși, să testezi această experiență alături de prietenii tăi, formând astfel un echipaj pentru o barcă de rafting, aflat sub coordonarea unui ghid acreditat IRF.
2.4. Rafting pe Cerna
Cerna este cunoscut printre împătimiții acestui sport de echipă drept “Regele râurilor de rafting din România”. Propune variante de traseu extrem de tehnice, de aceea, se recomandă celor care au deja un anumit nivel de experiență și doar sub coordonarea unui expert acreditat IRF (International Rafting Federation).
Există două trasee de rafting ideale pentru rafting pe Cerna. Primul măsoară o lungime de aproximativ 4 kilometri, fiind realizabil într-un interval de 1.5-2 ore. Cel de-al doilea traseu măsoară o distanță dublă, de aproximativ 8 kilometri, însă durata necesară parcurgerii sale este de 2-3 ore. Așadar, o distanță de două ori mai mare, într-un interval de timp asemănător, acest lucru datorându-se nivelului de dificultate ridicat al traseului de rafting.
Experiența este una de neuitat: albia este îngustă, iar râul Cerna face pe această porțiune o mulțime de curbe. Există multă căderi de apă, prin care echipajul din barca de rafting poate trece doar printr-o foarte bună coordonare. Bolovanii din apă și pereții de stâncă de pe cele două maluri completează acest cadru ideal pentru sport pe ape repezi.
2.5. Rafting pe Crișul Repede
Râul Crișul Repede include cele mai vechi trasee de rafting organizat din țară. Peisajele frumoase și nivelul de dificultate redus sunt două motive pentru care ai putea explora această opțiune.
Încă un argument în favoarea unei sesiuni de rafting pe Crișul Repede este lungimea impresionantă a traseului: 16 kilometri, străbătuți în aproximativ 3 ore. Se poate parcurge atât cu barca de rafting, cât și în caiace de două persoane. Traseul de rafting de pe Crișul Repede este cuprins între localitățile Bratca și Vadu Crișului.
La fel ca în cazul altor trasee din țară, o astfel experiență pe acest râu, sub coordonarea unui expert atestat IRF, presupune un cost ce include: echipament profesional de rafting (barcă de rafting / caiac de rafting, vestă de salvare, costum și încălțăminte din neopren) și instructaj
2.6. Rafting pe Buzău
Râul Buzău este cea mai importantă apă curgătoare din județul omonim, izvorând din grupa Carpaților de Curbură (Munții Ciucaș) și vărsându-se într-un final în râul Siret. Un aspect important de menționat: are un debit suficient de mare pentru rafting pe întreagă perioadă a anului.
Dacă vii la rafting pe Buzău, ai la dispoziție două trasee. Primul este localizat în aval de râul Siriu, măsurând o lungime de aproximativ 10 kilometri (2-3 ore). Cel de-al doilea traseu de rafting pe râul Buzău este în amonte de lacului Siriu și are o lungime de doar 7 kilometri, pe care îi poți parcurge într-un interval de timp asemănător.
Primul traseu, cel din aval de lac, este ideal pentru bărci cu echipaj, oferind valuri uriașe și unele porțiuni în care sunt căderi de apă. Traseul din amonte este ceva mai tehnic, de aceea, se parcurge doar în caiace de două persoane. Însă ambele trasee au un nivel de dificultate ușor-mediu, fiind ideale pentru începători.
2.7. Rafting pe Bistrița
Dacă îți dorești să practici rafting în România, poți pune în practică planul tău și pe apele învolburate ale râului Bistrița. Navigarea s-a realizat aici încă din cele mai vechi timpuri, plutele cu bușteni și alte resurse tranzitând această zonă magică a țării în fiecare zi. Chiar și astăzi, barje de dimensiuni variate pot fi văzute de pe șoseaua ce merge paralel cu apa.
Pentru a face rafting pe Bistrița, ai la dispoziție un traseu de aproximativ 10 kilometri, ce începe din localitatea Crucea (în apropierea orașului Vatra Dornei). Acest traseu poate fi realizat în aproximativ 1 oră, având un nivel de dificultate scăzut. Aventura ia final în dreptul Podului Bârnarului, la intrarea în localitatea Broșteni.